VALIKKO Menu

Leikkokukkien hoito-ohjeita

Oikein hoidettuina kukat säilyvät kauniina ja tuovat iloa pitkään

Tee varsiin uusi imupinta terävällä veitsellä. Saksilla tehty leikkaus tukkii helposti kukan vedensaannin. Poista varsista kaikki vedenpinnan alle jäävät lehdet ja piikit. Käytä aina puhdasta maljakkoa.

Laita puuvarsisille kukille kuten ruusuille lämmintä vettä. Ruusuille laitetaan aina runsaasti vettä maljakkoon. Kukille, joilla on pehmeämpi varsi, valitaan haaleaa vettä.

Käytä leikkokukkavirkistettä. Veteen sekoitettu leikkokukkavirkiste sisältää ravinteita ja pitää veden kirkkaana ja bakteerittomana. Virkiste ravitsee kukkia ja auttaa säilymään kauniina pidempään.

Sipuleista kasvaneille kukille kuten tulpaaneille laitetaan viileää vettä. Tulpaanit asetetaan matalaan veteen, sillä ne kasvavat runsaasti pituutta syvässä vedessä. Tulpaani kannattaa nostaa yöksi viileämpään tilaan, näin ne kestävät pidempään.

Älä avaa sidottua kimppua. Kun kimppu on sidottu, se on tarkoitettu pidettäväksi maljakossakin sidottuna.

Muista aina, että leikkokukat vanhenevat nopeammin, jos asetat ne lähelle hedelmiä, omenasta ja tomaatista erittyy runsaasti kukkia vanhentavaa etyleeniä. Esimerkiksi orkideat ovat erityisen herkkiä etyleenille.

Ruusu

Leikkaa terävällä veitsellä viistosti imupinta, poista piikit ja lehdet vesipinnan alapuolelta. Käytä virkistettä ja laita maljakkoon riittävästi lämmintä vettä.

Gerbera

Laita gerberalle maljakkoon matala, viileä vesi. Leikkaa uusi imupinta veitsellä ja vaihda vettä riittävän usein.

Neilikka

Neilikka viihtyy haaleassa vedessä. Leikkaa viistosti veitsellä imupinta ja käytä halutessasi virkistettä. Neilikka on hyvin kestävä leikkokukka ja värivaihtoehtoja on monia.

Eustoma

Laita eustoma haaleaan veteen, leikkaa viisto imupinta. Vaihda vettä säännöllisesti. Tuoksuton eustoma on hyvä valinta allergiakotiin.

Krysanteemi

Puhdista krysanteemin varret huolellisesti, ettei vesipinnan alle jää lehtiä. Laita haaleaa vettä ja virkistettä maljakkoon. Imupinnat on hyvä leikata veitsellä. Vaihda vettä tarpeen mukaan, krysanteemi on hyvin kestävä maljakkokukka.

Lilja

Leikkaa varsiin uusi imupinta veitsellä ja poista varresta vesipinnan alapuolelle jäävät lehdet. Laita liljat haaleaan, syvään veteen ja käytä kukkavirkistettä. Lisää vettä tarvittaessa ja vaihda vesi kokonaan, jos se alkaa näyttää samealta.

Orkidea

Laita orkidea haaleaan veteen ja leikkaa veitsellä uusi imupinta. Vaihda vettä tarvittaessa. Orkidea on hyvin kestävä leikkokukka.

Tulppaani

Tulppaanit laitetaan viileään, matalaan veteen. Imupinnan voi leikata suoraan veitsellä. Tulppaanin vedessä ei käytetä virkisteainetta, mutta veden voi vaihtaa päivittäin.

Jos ostat kuivana säilytetyn tulppaaninipun, leikkaa varsien päistä 1-2 cm pala pois ja aseta muovikääreessä maljakkoon kylmään veteen. Anna olla n. ½ tuntia maljakossa kääreineen, jolloin nestejännitys palaa tulppaaneihin. Tämän jälkeen voit avata muovikääreen ja asetella tulppaanit maljakkoon.